Biografie schrijven, de tiende week

 

 

Thema van de week: "Mijn keerpunten in het leven".

 

Toelichting op het thema:

Tijdens je leven krijg je diverse keren te maken met een omslagpunt. Hierdoor neemt het leven een nieuwe wending en ga je je op een andere wijze profileren, denken en uiten. Voorbeeld: de pesterijen waarmee ik al als peuter mee te maken had, liepen door tot aan de vooravond van de schoolreis naar Londen in de vierde klas van de MAVO. Op de bewuste avond nam ik belangrijk besluit: ik was niet langer een gewillig slachtoffer. Het besluit gaf een enorme satisfactie en opluchting. Op een of andere wijze waren het geen loze woorden, maar ging er een 'knop' om in mijn hoofd. De volgende ochtend voelde ik mij een ander mens. Pesterijen konden mij niet langer deren en ik betaalde de pestkoppen met gelijke munt terug.

 

Oefeningen van Richard Stone: §

1.     Wat zijn belangrijke gebeurtenissen in uw leven geweest? Waren dit aangename of pijnlijke gebeurtenissen? Vloeiden hier destijds goede of slechte dingen uit voort? Is uw kijk hierop na verloop van tijd veranderd, zo ja, hoe dan? Hebt u ooit uw baan verloren? Welke gevolgen vloeiden voort uit de beŽindigde relatie of echtscheiding? Welke andere verliezen hebben uw leven getransformeerd?

2.     Hoe kapot was u door het verlies van uw onschuld? Weet u nog wanneer u voor het eerst werd verraden door iemand? Welk langgekoesterde idee over het leven moest u opgeven? Wanneer werd u zich voor het eerst bewust van uw sterfelijkheid? Wanneer besefte u dat uw ouders niet volmaakt zijn? En dat als je aardig bent, dit niet altijd garandeert dat de wereld je ook zo behandelt? Hoe hebt u uw vermogen tot verwondering en uw gevoel van onschuld toch kunnen behouden, ondanks alle verliezen die u in uw leven hebt geleden? Hoe is het gekomen dat u bitter en cynisch bent geworden?

 

Schrijfinstructies:

1.     Schrijf in het kort op hoe je de oefeningen hebt ervaren.

2.     Welke associaties en herinneringen zijn bij je opgekomen naar aanleiding van de oefeningen?

3.     Werk enkele significante associaties en/of herinneringen uit en plaats ze in de tijd.

4.     Welke conclusies kun je trekken naar aanleiding van de oefeningen en het uitwerken van de associaties en/of herinneringen?

 

Family check:

Bespreek met familieleden en/of opvoeders en/of vrienden of zij zich iets kunnen herinneren over de keerpunten in je leven. Herken je jezelf in het geschetste beeld?

 

 

Alle rechten voorbehouden aan Gert van Veen en PsychoWerk 2004 (c). Voor meer informatie stuur je een e-mail naar: psychowerk@planet.nl